Hoofdgerecht
Hindegebraad met aardappel-knolselder-gratin en gestoofd witlof

Ingrediënten voor 4 personen

• 600g hindegebraad
• Een halve knolselderij
• 4 kropjes witlof
• 600g aardappelen
• 2 sjalotten
• 2 eetlepels vloeibare margarine
• 2 dl light room (7% vetgehalte)
• 2 dl wild fond
• Enkele takjes verse tijm
• Peper en zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°. Plet een teentje knoflook en wrijf hiermee een ovenschaal in. Bestrijk ook de ovenschaal een klein beetje met wat margarine. Schil de aardappelen en knolselderij schoon. Snij zowel de aardappelen als de knolselderij in dunne schijfjes. Versnipper ondertussen ook de sjalotten fijn en rits de tijm van de takjes Schik de aardappelen en knolselderij in laagjes in de ovenschaal. Strooi tussen ieder laagje een beetje tijm, light room, peper en zout. Zet dit in de oven gedurende 1u.
Smelt ondertussen 1 eetlepel margarine in een braadpan en bak hierin het gebraad langs alle kanten goudbruin. Kruid met peper en zout en schik samen met de fijngesnipperde sjalotten in een ovenschaal. Giet een beetje water in de braadpan om de braadresten los te schrapen. Giet dit braadvocht over het vlees en zet het de laatste 20 minuten mee in de oven bij de aardappel-knolselder-gratin.
Maak intussen het witlof schoon en smelt 1 eetlepel margarine in een kookpot. Leg hierin de stronkjes witlof in zijn geheel of in 2 gesneden en stoof ze gaar.
Haal het gebraad uit de ovenschaal en laat even rusten onder aluminiumfolie. Blus ondertussen de ovenschaal met de wild fond en schraap hiermee de braadresten los. Mix alles tot een gladde saus en warm nog even op.
Snij het vlees in plakken en serveer het samen met de aardappel-knolselderij-gratin, het gestoofd witloof en de saus van wildfond.
Voedingswaarde per portie

• 490 kcal
• 39,4 g eiwit
• 41 g koolhydraten
• 5 g suikers
• 12,4 g vezels
• 17,2 g vet (3,9 g verzadigd 5,5 g onverzadigd)

Dessert
Peperkoek met mango en citroen

Ingrediënten voor 4 personen
• 1 sneetje peperkoek
• 2 blaadjes gelatine
• Sap van 1 citroen
• 200 g roomkaas
• 2 sticks canderel vanille
• 1 mango
• Rode besjes
• sterfruit

 
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 100°C en snijd de peperkoek overlangs in 2 zodat je 2 dunne sneetjes bekomt. Snijd ze daarna in 4 rechthoekjes van ongeveer 2 op 5 centimeter. Laat deze ongeveer een half uurtje krokant worden in de oven. Laat de gelatine weken in koud water. Verwarm het citroensap, wring 1 gelatineblaadje uit en laat smelten in het citroensap. Meng het citroensap met 150 g roomkaas en anderhalve canderel stick. Giet in een plat potje en plaats 4 uur in de koelkast. Verwarm de mango met wat water en de ander canderel stick tot de mango goed zacht is. Mix de mango en wring het andere gelatine blaadje uit. Smelt de gelatine in de mango en meng met de rest van de roomkaas. Laat dit mengsel 4 uur rusten in de koelkast. Snijd net voor het opdienen 4 rechthoekjes van 2 op 5 centimeter uit het citroenmengsel en leg op de peperkoek. Vul een spuitzak met het mangomengsel en spuit op de taartjes. Werk af met rode besjes en een sneetje sterfruit.
Voedingswaarde per portie
• 190 kcal
• 4 g eiwit
• 8 g koolhydraten
• 16 g vet
PRETTIGE FEESTDAGEN EN EEN GEZOND 2015!