Ingrediënten voor 4 personen

Voor de kalkoenrollade:
  • 4 kalkoenfilets (ong. 0,5 cm dik- 120g/stuk)
  • 1 appel (bv Jonagold)
  • margarine,4 eetlepels, 40g
  • 80 g kleine veenbessen (Lingonberries, diepgevroren)
  • 2 takjes tijm
  • peper
  • zout
Voor de paddenstoelensaus:
  • 400 g gemengde bospaddenstoelen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 dl rundsfond
  • 50ml halfvolle melk
  • peper
  • zout
Voor het witloofslaatje:
  • 4 stronkjes (grond) witloof
  • 1 eetlepel  extra light mayonaise
  • een scheutje natuurazijn
  • peper en zout

Bereidingswijze

De kalkoenrollade:

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Schil de appel, snij de vrucht in partjes en verwijder het (kleine) klokhuis. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes (ong. 0,5 cm).

Verhit de margarine in een pan op een matig vuur. Voeg de blokjes appel toe en roer. Laat het fruit een paar minuten stoven en zet de pan opzij. (Stoof de stukjes appel niet tot moes.)

Meng de gestoofde stukjes appel en de kleine (diepgevroren) veenbessen).

Rits de blaadjes van de tijm en hak het kruid zo fijn mogelijk. Roer de snippers onder het fruitmengsel. .

Leg de kalkoenlapjes één voor één tussen twee vellen aluminiumfolie of vershoudfolie. Stamp ze gelijkmatig dun zonder te brute kracht. Gebruik een vleesstamper of een kleine kookpot met 2 handvaten.
Bedek je werkvlak met twee vellen aluminiumfolie. Leg de vellen folie deels over elkaar, zodat je een groot oppervlak krijgt.

Schik vervolgens de lapjes kalkoenfilet en bedek met het fruitmengsel.

Neem het vel aluminiumfolie onderaan vast en plooi het over de kalkoen heen. Maak de folie los van het vlees,

Span het vel aluminiumfolie vervolgens strak rondom de volledige rollade en maak ook de zijkanten hermetisch dicht.

Leg de strak ingepakte rollade in een ovenschaal en schuif ze in de hete oven van 180°C. Bak het vlees gedurende 45 minuten. (Bereid intussen de saus en het slaatje voor en kook de aardappelen in een vetarme bouillon.)

Neem de rollade uit de oven, die je op temperatuur laat. Verwijder de aluminiumolie voorzichtig .

Schuif het vlees voor een tweede bakbeurt in de oven en laat het  nog 10-15 minuten kleuren op 180°C.

De paddenstoelensaus:

Maak de paddenstoelen voorzichtig schoon met een vodje of een borsteltje en verwijder restjes aarde. Snij ook houtachtige stukjes steel weg. Hele grote paddenstoelen kan je in stukken scheuren of snijden.

Verhit een ruime pan met anti-aanbaklaag op een stevig vuur. Doe de paddenstoelen in de pan en ‘bak’ kort en krachtig. Gooi geen grote hoeveelheid op een hoopje. Bak de paddenstoelen eventueel in beurten.

Snipper tussendoor de sjalot fijn en plet de look tot pulp. Roer de fijne stukjes sjalot en de lookpulp door de paddenstoelen.

Zet het vuur zacht, voeg de rundsfond toe en schenk ook de halfvolle melk in de pan. Laat de saus enkele minuten pruttelen tot ze licht gebonden is.

Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.

 Het witloofslaatje:

Spoel het witloof en laat het goed uitlekken.

Halveer de witloofstronkjes en snij het taaie hart uit de onderzijde weg.

Snij de stronkjes vervolgens in zeer fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.

Voeg kort voor het serveren wat extra light mayonaise toe, maar overdrijf niet. Het is voldoende wanneer er een dun laagje saus rond de stukjes witloof kleeft.

Kruid het slaatje met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng alles voorzichtig.

 Serveren:

Je serveert het gerecht best op warme borden. Plaats ze bijvoorbeeld in de (nog hete) oven.

Snij de kalkoenrollade in dikke plakken (ong. 1 cm).

Serveer op elk bord een paar plakken van de rollade. Lepel er bospaddenstoelensaus over en schik een toef witloofsla langs het vlees.
Leg er een paar in bouillon gekookte aardappelen bij  en serveer meteen.

Voedingswaarde per portie : 303 kcal