VOORGERECHT

Rode poon met Thaise currysaus

Ingrediënten voor 4 personen

 

  • 600 g rode poon, zonder graten en in 2 gesneden
  • 120 g Philadelphia Natuur Light
  • 2 theelepels rode Thaise currypasta
  • 4 eetlepels halfvolle melk
  • 2 middelgrote courgettes

Bereidingswijze

Laat de zeeduivel 10 à 12 minuten in een voorverwarmde oven (200°C, gasstand 6) garen (tot de vis met een mes uiteenvalt).

Zet een kleine pan op het vuur en bak de currypasta gedurende 1 minuut. Temper het vuur en voeg de Philadelphia en de melk toe. Verwarm zachtjes en roer goed tot je een romige saus krijgt.

Snij de courgettes met behulp van een dunschiller in lange reepjes. Kook de courgettereepjes 1 minuut in kokend water en laat ze uitlekken. Schik ze op 4 borden, leg er de rode poon op en serveer met de currysaus.

Voedingswaarde per portie: 279 kcal per persoon

 

week 50 voor 2015

 

HOOFDGERECHT

Varkenshaasje met broccoli torentje

week 50 hoofd 2015

 

Ingrediënten voor 4 personenpersoonpersonen

  • 2 eetlepels margarine
  • 600 g varkenshaasje
  • 2 sjalotten (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (gesnipperd)
  • 200 ml rundsfond
  • 3 el rode port
  • 1 el graanmosterd
  • 200 ml light room
  • peper
  • zout
  • 600 g aardappelen
  • 100 ml halfvolle melk
  • nootmuskaat
  • 400 g broccoli
  • 80g emmentaler light
  • 400 g kerstomaten

Bereidingswijze

Verhit de margarine in een pan, kruid het vlees met peper en zout en bak het varkenshaasje aan beide kanten bruin.
Verhit 2 eetlepels braadjus in een steelpannetje en fruit de sjalotten en de knoflook. Blus af met de rundsfond en de port en laat het inkoken; roer voortdurend. Schep de mosterd erdoor en voeg de room toe. Breng op smaak met peper.

Kook de aardappelen tot ze zacht zijn. Voeg de melk toe en prak de aardappelen tot een zachte en stevige puree. Kruid af met peper en nootmuskaat. Blancheer de broccoliroosjes 5 minuten in de magnetron (750 W). Laat ze schrikken onder koud stromend water. Laat ze uitdruipen en dep ze droog met keukenpapier. Prak ze fijn met een vork.

Verwarm de oven voor op 200° C. Zet vier dresseerringen op een bakplaat bedekt met bakpapier. Schep in elke ring een laagje aardappelpuree en daarop een laagje broccolipuree. Wissel af tot de ring vol is. Eindig met puree. Bestrooi met de emmentaler. Zet de bakplaat samen met het vlees 15 minuten in de voorverwarmde oven. Leg er de laatste 10 minuten de kerstomaten bij. Haal het vlees uit de oven en laat enkele minuten rusten onder aluminiumfolie. Laat het torentje bijkleuren onder de grill.

Snij de ossenhaas in plakjes en werk af met de mosterdsaus. Duw de broccolitaartjes uit de ringen op de borden. Serveer met enkele kerstomaatjes.

Voedingswaarde per portie: 535 kcal per persoon

 

DESSERT

week 50 na 2015

Havermouttruffels – voor bij de koffie

Ingrediënten voor 8 personen

  • 90g havermout
  • 90g amandelpoeder
  • 30g pure via kristalkorrel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1el cacaopoeder
  • 2el koffie
  • 100g magere kwark
  • 20g boter
  • 30g geraspte kokos


Bereidingswijze

Meng de havermout met het amandelpoeder, de pure via kristalkorrel, en de vanillesuiker. Zeef het cacaopoeder er bij.

Voeg er de koffie, magere kwark en boter aan toe. Prak het geheel met een vork tot het een kneedbaar deeg is.

Verdeel het deeg met 2 lepels tot gelijke bolletjes. Rol ze verder tot een mooie bolle vorm.
Doe de kokos in een diep bord en rol de truffels erdoor.
Laat 2 uur opstijven in de koelkast en serveer bij de koffie.


Voedingswaarde per portie:
154 kcal per persoon