WEEKMENU 2016 – WEEK 51 – KERSTMENU

 

 

Voorgerecht : Frisse tomaten-radijs salade    

                     met roomkaascrumble

 

 week-51-1

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 10 gele cherry tomaten
    • 10 rode cherry tomaten
    • 1 bos radijzen
    • 10 basilicumblaadjes
    • 2 takjes dille
    • 4 crackers
    • 4 eetlepels Philadelphia knoflook en kruiden light
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1 eetlepel balsamicoazijn
    • 30 g parmezaan
    • Zout en peperBereidingswijze

    Was en hak de kruiden.   Was de cherry tomaten en snijd ze in vieren. Was de radijs, snijd de uiteindjes af en snijd in plakjes.
    Voor de vinaigrette meng je de olie en azijn, zout, peper en basilicum.
    Meng in een kom de roomkaas met de parmezaan, de dille en gemalen crackers. Verdeel dit over 4 glaasjes.
    Leg er een laag radijsjes op en dan de gele en rode cherry tomaatjes.
    Verdeel hierover de vinaigrette.Voedingswaarde per portie: 155 kcal

Hoofdgerecht: Hert met peer en witlof

 week-51-2

 

Ingrediënten voor 4 personen
500 g gebraad van hert
8 kleine peren
1kg witlof

1tl. Citroensap

Perensap
1 dl rode wijn

1.5 dl wildfond
3 eetl. olijfolie
2 kruidnagels
1 laurierblad

Zout en peper

Maïzena sausbinder
12 pommes duchesse

 

Bereidingswijze

Een dag op voorhand:
Marineer 4 geschilde peren in een mengsel 1 dl rode wijn, 2 kruidnagels en 1 laurierblad. Laat dit één nacht trekken.
Op dezelfde dag:
Snijd de witlof in reepjes van 1 cm, en besprenkel met citroensap.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak hierin het gebraad langs alle kanten bruin. Kruid met peper en zout. Leg het vlees op een bakplaat en schuif het in de voorverwarmde oven van 180 ° C gedurende 1 uur.

Bak ondertussen de witlof in 1 eetlepel olijfolie en voeg 5-6 eetlepel perensap toe.

Laat dit verder koken op laag vuur tot het sap (± 15 min) is verdampt. Leg de gemarineerde peren (rood) met de andere 4 geschilde peren in een ovenschaal. Voeg er 1 eetlepel perensap bij en verwarm gedurende 10 minuten in de oven, op 180 °C.

Verwarm de wildfond in een pan, voeg er de jus van het gebraden hert en de rode wijn marinade bij (eerst het laurierblad en de kruidnagels verwijderen). Laat tot de helft inkoken.
Bind de saus met een sausbinder (Maïzena)

Snijd het vlees in plakjes. Garneer elk bord met een bed van witloof en leg er 2 plakjes vlees op. Schik op elk bord 2 peertjes (1 gemarineerde en 1 natuur) en overgiet met de saus van het vlees. serveer op ieder bord 3 pommes duchesses.

 

Voedingswaarde per portie: 490 kcal

 

Nagerecht: Yoghurtbavarois met frambozencoulis

 

 week-51-3

 

Ingrediënten voor 8 personen

(voor 8 kleine glaasjes)

 

voor de frambozencoulis:

  • 200 g frambozen (diepvries)
  • 20 g Kristalkorrel sucralose Canderel (0 kcal)
  • 1 blaadje gelatine

 

voor de yoghurtbavarois:

  • 200 g magere yoghurt
  • 200 ml room (30% vet) met 15 g Kristalkorrel sucralose Canderel, halfvast  opgeklopt
  • 2 blaadjes gelatine

Bereidingswijze


Laat 1 blaadje gelatine weken in koud water.
verwarm de frambozen in een pannetje tot ze helemaal ontdooit zijn.
mix ze fijn en verwarm verder maar laat zeker niet koken.
Haal de gelatine uit het water, knijp uit en los de gelatine op in de warme gemixte frambozen.
Laat afkoelen en giet een bodempje coulis in de glazen, Houd wat coulis (1 soeplepel per glas) apart voor de afwerking.
Zet de glazen in de koelkast en maak ondertussen de yoghurtbavarois.
Laat voor de bavarois de 2 blaadjes gelatine weken in water

Haal ze uit het water, knijp uit, los ze op in wat verwarmde yoghurt  en meng dat onder de resterende yoghurt

Spatel de helft van de yoghurt onder de halfvast opgeklopte room

Meng alles met de resterende yoghurt

Haal de glaasjes uit de koelkast en vul ze met de bavarois

Plaats terug in de koelkast

lepel 1 soeplepel coulis over de opgesteven bavarois, draai even met het glas zodat de coulis zich gelijkmatig over het oppervlak verdeeld

werk af met een verse framboos en bestuif eventueel met wat bloemsuiker.
Voedingswaarde per portie: 191 kcal

 

Je vindt al onze recepten ook op   www.infraligne.nl

 

SMAKELIJK!