PAASMENU 2015 – WEEK 14

week 14 1

Lentesoep met peultjes, broccoli en prei

Ingrediënten voor 4 personen

1 l vetarme kippenbouillon
100 g prei wit
100 g groen van prei
50 g peultjes
80 g broccoliroosjes
Peper (en zout)
Bereidingswijze

Breng de bouillon aan de kook. Was het prei wit en het prei groen. Snijd het prei wit fijn en het prei groen in fijne reepjes. Was de peultjes en snijd ze in schuine reepjes. Voeg het prei wit, de broccoliroosjes en de peultjes bij de bouillon. Laat 3 minuten zachtjes koken. Voeg vervolgens de reepjes prei groen toe en breng de soep op smaak met peper (en zout). Laat nog even doorkoken en dien op.
Voedingswaarde per portie:

20 kcal
1,8 g Eiwitten
0 g Vetten
3,5 g Koolhydraten

Kalkoenfilet op de wijze van de Languedoc met krielaardappeltjes

week 14 2

Ingrediënten voor 4 personen
600 g krielaardappeltjes
480 g kalkoenfilets (zonder vel)
2 tomaten
200 g champignons
400 g aubergine
2 kleine teentjes knoflook
30 g zachte of vloeibare margarine
(2 koffielepels maïszetmeel)
4 takjes peterselie
Peper (en zout)

Bereidingswijze
Stoom de krielaardappeltjes gedurende 15 minuten. Rooster de kalkoenfilets in een grillpan. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pel de knoflook en snipper fijn. Was de aubergine en snijd ze in schijfjes van 1 cm. Verhit de margarine in een pan en voeg de groenten en de knoflook toe. Breng op smaak met peper (en zout). Eventueel kan u het groentevocht binden met het maïszetmeel. Verdeel de kalkoenfilets, de krielaardappeltjes en de groenten over de borden en werk af met peterselie.
Voedingswaarde per portie:

346 kcal
34,3 g Eiwitten
7,4 g Vetten
35,7 g Koolhydraten
Ricottataart met citroen

week 14 3

Ingrediënten voor 4 personen

2 blaadjes gelatine
2 onbehandelde citroenen
170 g ricotta
100 g magere yoghurt
40 g kristalsuiker
Heet water
1 eetlepel honing

Bereidingswijze
Week de gelatine in koud water. Rasp de schil van één en een halve citroen en pers ze uit. Meng de ricotta met de yoghurt, het citroensap, de citroenschil en kristalsuiker. Los vervolgens de gelatine op in 2 koffielepels heet water. Voeg de gelatine toe bij het mengsel en roer goed. Doe in een taartvorm en laat afkoelen. Laat nadien opstijven in de koelkast. Snijd de overgebleven halve citroen in dunne plakjes. Leg de plakjes in een pan en giet er kokend water overheen. Laat 5 minuten koken en laat de citroenplakjes vervolgens uitlekken. Verwarm ondertussen de honing op een laag vuurtje zonder te laten koken. Dompel de citroenplakjes in de honing en schik ze op de taart.
Tip: Deze taart kan ook bereid worden met sinaasappel.
Voedingswaarde per portie:

143 kcal Energie
7 g Eiwitten
5 g Vetten
18,3 g Koolhydraten

Voedingswaarde voor het totale menu:

509 kcal Energie
43,1 g Eiwitten
12,4 g Vetten
4,6 g Verzadigde vetten
7,8 g Onverzadigde vetten
57,5 g Koolhydraten
27,7 g Waarvan suikers
11 g Vezels